czwartek, 9 maja 2019

Tarta dyniowa

Ponieważ mamy sezon na dynię, postanowiłam zrobić ciasto dyniowe w stylu amerykańskim. Jedliśmy takie "pumpkin pie" dwa lata temu świętując 19 urodziny koleżanki na farmie w stanie Indiana w USA. W ten weekend byliśmy pod Wrocławiem i w gronie znajomych mieliśmy świętować 19 urodziny Paulinki. Połączyłam kilka przepisów w jeden i wyszło ciasto podobne do amerykańskiego oryginału, zwłaszcza gdy zostało udekorowane dużym kleksem bitej śmietany.
Moja bezglutenowa Zuzia chętnie zjadła swój kawałek (bez śmietany), wszyscy "glutenowi" też jedli bez gadania, a Tamara obsypała mnie wręcz pochwałami. Obiecałam jej rodzicom przepis i tak oto powstał nowy wpis na blogu. :)

TARTA DYNIOWA

Składniki na spód:

1,5 szkl. mąki z ciecierzcy
1,5 szkl. mąki jaglanej (można zmielić kaszę)
6 łyżek cukru lub innego słodzidła (stewia, erytrytol, syrop daktylowy)
8 łyżek oleju
8 łyżek wody
szczypta soli

Składniki na nadzienie:

550 g. puree z dyni (najlepiej upiec kawałki dyni w piekarniku przez 40 minut i zmiksować)
8 łyżek cukru lub innego słodzidła (można więcej, jak ktoś woli słodsze)
3 jajka
 przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/8 łyżeczki goździków i 1/8 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, szczypta kardamonu.

Sposób wykonania:

Zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce przez pół godziny. Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia  (wyciąć koło na spód), boki posmarować tłuszczem. Wykleić ciastem spód i boki tortownicy, krawędzie powinny być wysokie na kilka centymetrów. Gęsto ponakłuwać widelcem. Piec 15-20 minut w 190-200 stopni C (nie przypalić).
Wymieszać nadzienie i włożyć na upieczony spód. Najlepiej, jak wypadnie równo z bokami. Piec całość około 40 minut w 170-180 stopni C.

Po wystudzeniu kroić na porcje i podawać ze śmietaną 30 % ubitą z łyżką cukru lub słodzidła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz